Kire ütött ez a gyerek?

hold szinhaz mazsola plakat kKire ütött ez a gyerek? – hányszor hangzik el ez a mondat a felnőttek szájából?... És hány gyerek hallja ezt nap mint nap?… Janikovszky Éva klasszikussá vált művének címe az immár szállóigévé vált örök kérdés. Mint az írónő többi remekművében, ebben is kiderül, hogy nem könnyű kamasznak lenni, mert a felnőttekkel nehéz szót érteni. A felnőtteknek, pedig nehéz a kamaszokat megérteni – hiszen milyen más volt az „én időmben”!... Minden generáció rácsodálkozik a következők életvitelére, öltözködési stílusára, gondolkodásmódjára, pedig annak idején, az „ő idejükben”, megfogadták, hogy ha ők felnőttek lesznek, akkor toleránsak lesznek, nem fognak a kamaszoknak buta kérdéseket feltenni, kellemetlen kérdéseket nekik szegezni, hiszen emlékezni fognak a saját kamaszkorukra… Aztán mégsem… Valahogy minden megváltozik…  Azaz, mi maradunk épp olyan normális gondolkodásúak, mint tinédzser korunkban, de ezek a mai fiatalok!.... „Szinte hihetetlen! Nem lehet ráismerni!” ….mert értem én a kamaszokat! Voltam én is fiatal!... De azt már igazán nem értem, hogy…. És következik a felsorolás, amiből kiderül, hogy semmit sem értünk a mai fiatalokból; elfelejtettük, hogy megfogadtuk, soha sem felejtjük el, milyen meg nem értett kamasznak lenni, hogy sohasem ejtjük ki a szánkon: „bezzeg az én időmben!...”  Aztán mégis… Valószínűleg ez az élet rendje… De az is, hogy minden generáció küzd ellene.

Előadásunkban hat fiatal – a kamaszkorból már kilépett, de a felnőtt korba még nem, vagy nem rég belépett – színész jeleníti meg hitelesen a kamaszok problémáit, gondolatvilágát, a felnőtt normákhoz való viszonyát. Igyekeztünk mind a tinédzserek, mind a felnőttek problémáit szeretettel, kellő iróniával, - és az írónőhöz méltó humorral - megjeleníteni. Janikovszky Éva művét úgy állítottuk színre, hogy az eredeti szövegből semmit sem vettünk el, semmit nem adtunk hozzá, „csupán” a színház eszközeivel, szituációkba helyezve szándékoztuk kézzelfoghatóvá, itt és most történővé tenni az irodalmi alapot. A színpad látványvilágában a kamaszos kócosságot és a felnőttes konzervativizmust, a stilizáltságot a naturalizmussal ötvöztük.

Produkciónk a kamaszok útkeresése, önmaguk megtalálásának problémája körül forog, mely minden nemzedék fiataljait egyaránt foglalkoztatja, ez az élet rendje, és reméljük, ez nem változik… Reméljük, az elkövetkező korok gyerekei nem lesznek virtuális világban élő kis felnőttek, a szülők pedig nem próbálják felnőttként kései kamaszkorukat élni…

SZEREPOSZTÁS:

Molnár Zsolt / Baranyai Barna
Homlok Bertalan
Király Melinda
Vlasich Máté
Somogyi István
Sík Frida
Hegedűs Ildikó / Sütő- Kiss Viktória


Rendező: Hegedűs Ildikó

GALÉRIA

VIDEO

Joomla! hibakereső konzol

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések